Välkommen till Borås

Borås, staden vid Viskan, är en blomstrande och levande plats full av färg, natur, konst och design. Som Sveriges 13:e stad med över 111,000 invånare, balanserar Borås perfekt mellan att vara en stor och en liten stad. Stor nog att rymma ett brett utbud av nöjen, kultur och service men liten nog att ha allt inom bekvämt avstånd.

Levande utomhusgalleri
Om du nämner Borås till någon med ett intresse för konst, kommer de snart att prata om stadens fantastiska museum, skulpturer och street art. De flesta känner till den nio meter höga bronsskulpturen av Pinocchio – Walking to Borås av Jim Dine, och andra skulpturer i staden inkluderar bland annat House of Knowledge av Jaume Plensa, Declination av Tony Cragg, Vibration av Xavier Veilhan, och Non-Violence av Carl Fredrik Reuterswärd. Street art-festivalen No Limit har också bidragit till den pulserande stadsbilden, med internationella konstnärer som omvandlar staden till ett gigantiskt utomhusgalleri med allt från installationer till 25 meter höga väggmålningar. Festivalen har arrangerats under tre år, 2014, 2015 och 2017, och 2019 kommer det att ske igen. Stadens konst upplevs bäst på en guidad tur, men vart du än går kommer du att uppleva färgstarka och tankeväckande konstverk, vare sig de är på sidan av byggnader, i stadsparken eller på Stora torget.

En sportstad
Men staden är inte bara en plats för konst – Borås har länge även varit en sportstad. Här har SM-veckan arrangerats under flera år, och event som O-ringen har lockat tusentals deltagare. Staden är också välsignad med ett av Sveriges bästa basketlag, Borås Basket, samt fotbollslaget Elfsborg IF som alltid drar en stor publik på Borås Arena. Arenan är stolt förgylld med en väggmålning av stadens berömda fotbollsspelare Anders Svensson. Här finns även Ryavallen, där många sportevent gått av stapeln under åren. Numera används arenan främst till friidrott, som till exempel under European Athlethics U20 Championships 2019, det största idrottseventet någonsin i Borås.

Textilt arv
Staden är också känd för dess mode och design, och den lokala regionen har haft ett gott rykte som ett centrum för textil i årtionden, till och med århundraden. Textilindustrin gjorde Borås till en av Sveriges snabbast växande städer under 1900-talet, och under 1960-talet sysselsatte textilindustrin två tredjedelar av Borås industriarbetare. På mode- och textilmässor över hela världen är Borås en välkänd plats. Textilhögskolan och Nordiska Textilakademin, båda baserade i Borås, är två exempel på ledande svenska skolor för framtidens textildesigners. Textiltraditionen är än mer relevant idag än någonsin tidigare, med Textile Fashion Center, Borås och Sveriges internationella center för mode, textil och design, mitt i staden. Borås är också centrum för nordisk postorder, med många kända företag baserade här. Exempel är H&M, Gina Tricot, Ellos Group och Consortio Fashion Group, inklusive Bubbleroom, Cellbes och Halens. Miljontals paket skickas från regionen varje år.

Historisk handelsplats
Staden började som en plats för handel under 1500-talet, med lokala bönder som drygade ut försörjningen genom att sälja hantverk, textilier och trävaror. Försäljarna, kallade ”knalle”, vandrade över stora delar av landet för att sälja sina varor, vilket vid den tiden var olagligt. Men kung Gustaf II Adolf gjorde ett undantag för Borås när han grundade staden 1621. Med de nya stadsprivilegierna fick handelsmännen rätt till att handla var de ville, så länge som varorna förtullats i Borås. Sedan dess has staden bara vuxit som handelsstad. I 400 år vandrade knallarna landet runt för att sälja sina varor. De utvecklade till och med ett eget språk kallat månsing, som inkluderade ord som ”fika”, vilket fortfarande används idag för att prata om att dricka kaffe och/eller äta något sött.

En stad med ambition
Borås är helt enkelt, och har alltid varit, en stad med mycket ambition. Och vi bygger som aldrig tidigare. Kaféer och restauranger dyker upp i varje gatuhörn, jämte höga byggnader och eventområden. Borås är en stad full av upplevelser som väntar på att upptäckas. Inte minst Borås Djurpark, ett av Sveriges bästa zoon, inom- och utomhusbadplatser mitt i staden, och en vacker natur med stora skogar, alltid inom räckhåll.

Välkommen till Borås.

Mer information får du på den officiella besöks- och evenemangsguiden boras.com eller genom Borås Besöksservice, 033-35 70 90, tourist@boras.com

Borås Kongresshus

Här hålls huvuddelen av släktforskardagarna i Borås 2019. Läs mer om lokalerna på boraskongresshus.se.

Släktforskardagarna 2019 Borås arrangeras av Borås Släktforskare i samarbete med Sveriges Släktforskarförbund, ArkivDigital och värdstaden Borås. Kontakt: admin@sfd2019.se.